neděle 19. července 2015

Uf, uf,

tak nějak jsem ted přecenila svoji snahu a nějak jsem se sem nedostala, i když sleduji pravidelně, co někteří píší . Napravuji.




 Tak nějak jsem se začala více zajímat o recepty Kuchařky ze Svatojánu a o další vegetariánské recepty, protože jsem silná diabetička a tyto druhy jídla mi značně začala pomáhat při snižování cukru v krvi. I když si čtyřikrát denně píchám inzulín - a byly to dost vysoké dávky - tak při vegetariánské stravě se dávky podstatně snížíly. Maso si také občas dám, ale už jen v omezeném množství. Tady je jeden z mých prvních receptů a budou následovat další.



Cuketový chlebík

Suroviny :
1 cibule
2-3 stroužky česneku
cuketa - asi 350 g hrubě nastrouhat
150 ml vlažné vody
2 lžičky soli, kmín
2 lžíce olivového oleje
350 g celozrnné ječmenné mouky
droždí - já dávám čerstvé, vážené, asi 20 g, ale může být i sušené

Postup :
Cuketu  osolíme a necháme vydýchat. Cibuli osmahneme s česnekem na oleji, přidáme vymačkanou cuketu a restujeme asi 5 minut.
Do pekárny dáme vodu, přidáme prochladlou směs s cuketou, mouku, kvasnice a zapneme program na kynutí těsta. 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenlý vál, vytvoříme bochník a necháme ještě asi 10 minut odpočívat. Pečeme na 180 stupnů asi 40 minut.



Cuketová bábovka

 3 vejce
hrnek cukru
2 hrnky celozrnné ječmenné mouky
půl hrnku oleje
kávová lžička skořice
vanilkový cukr
prášek do pečiva 
1 hrnky nahrubo nastrouhané cukety

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, skořici a vymícháme. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.

Pečeme asi 35 minut na 180 stupnů.